Har du tvättat händerna?

Gör dina kunder sitt för att hålla din restaurang säker från obehagliga bakterier?
Mer än en av tio vuxna tvättar enligt en undersökning inte händerna efter att ha besökt toaletten – mer oroande var att dessa siffror kom mitt i coronapandemin. Tanken att så många individer kan röra sig i dina lokaler med smutsiga händer motiverar verkligen en affisch hur man tvättar händerna, placerad på rätt plats i din personals- samt kundtoaletter.

Ingen restaurang vill skapa rubriker för att ge sina kunder matförgiftning, diarré samt nu lägga till luftvägsinfektioner (Coronavirus). Men vad kan vi göra när det kan vara kunderna själva som är den största risken? Att se till att den enkla men väsentliga aktiviteten med handtvätt utförs flitigt – av din personal samt tydliga och synliga uppmaningar – kommer att bidra till att skydda allas hälsa och välbefinnande.

Främja god handhygien

Hur ofta har du besökt ett offentligt tvättrum där tvålen eller engångshanddukarna har tagit slut? Det är inte bara frustrerande, utan det är också en indikation på hur mycket företaget prioriterar hygien.

För att skapa en kultur med god handhygien i din restaurang måste du göra handtvätt enkelt. Handfat måste vara rena, tvål måste vara tillgänglig och för bästa resultat överväga att använda elektroniska handsfree-kranar. Dessa typer av kranar kan avsevärt minska onödiga beröringspunkter och uppmuntra till säkrare handtvättvanor. Automatiska handtorkar hjälper också till att främja kontaktfri handtvätt, men engångshanddukar fungerar också lika.
För att effektivt eliminera bakterier krävs rinnande vatten och tvål – en antibakteriell spray eller vätska är inte tillräcklig. Alkoholen i handsprit kan neutralisera bakterier, men den fungerar inte lika effektivt på synligt smutsiga händer. Tvål, följt av en grundlig sköljning med vatten, ger större möjlighet att ta bort virus på händerna.

En synlig affisch kan uppmana individer att tvätta händerna och ge vägledning om de bästa metoderna att följa för att säkerställa att rätt teknik tillämpas. Det spelar verkligen roll hur du tvättar händerna. En snabb spruta vatten räcker inte för att effektivt minimera risken för spridning av bakterier. Din handtvättaffisch kan fungera som ett subtilt men ändå kraftfullt pedagogiskt verktyg för att förhindra spridning av otäcka infektioner.
När du uppmärksammar problemen kring korskontaminering till följd av dålig handhygien kommer din personal och besökare naturligtvis att dras mot mer positiva och samvetsgranna hygienrutiner.

När ska du tvätta händerna?

Tyvärr är det svårt att minimera hur ofta det är nödvändigt att tvätta händerna när man arbetar i restaurangbranschen. Vid hantering av olika livsmedelstyper, toalettbesök eller kontakt med andra ytor där bakterier är utbredda, är handtvätt inte förhandlingsbar. Under hela arbetsdagen bör anställda förväntas tvätta händerna efter:

• Vidröring av hår, näsa, mun eller öron – även om detta bör undvikas helt
• äta, röka, hosta eller snyta sig
• hantering av avfall
• rengöringsutrustning eller porslin
• vidrör smutsiga ytor eller föremål som telefoner, tangentbord och strömbrytare
• använda toaletten
• hantering av rått kött eller grönsaker (före och efter)

Det här är bara några av de vanliga scenarierna som kräver intensiv handtvätt innan du förbereder mat eller vidrör andra ytor i restaurangmiljön. Naturligtvis är det möjligt att tvätta händerna för mycket, ta bort de eteriska oljorna från läderhuden (dermis) och orsaka sår som, när de utsätts för bakterier, resulterar i just det du försöker undvika. Det är därför anställda bör arbeta systematiskt hela dagen och hålla sig till en uppgift i taget där det är möjligt.

Dina gäster bör uppmuntras att tvätta händerna innan de äter sina måltider och, säkert, efter att ha besökt toaletterna. Mobila handtvättstationer kan placeras vid ingången till dina lokaler för större bekvämlighet och som en självklar påminnelse för besökare och personal om att handhygien är av största vikt.

Handtvätt i 9 steg

1. Blöt händerna
Blöt händerna under rinnande vatten.
2. Applicera tvål
Använd tillräckligt med flytande tvål för att skumma händerna helt.
3. Gnugga händerna tillsammans
Gnid handflatorna i en cirkulär rörelse. Skrubba inte eller använd något slipmedel som kan skada din hud.
4. Rengör baksidan av dina händer
Gnid baksidan av den andra med ena handen och rengör mellan fingrarna. Upprepa på andra handen.
5. Länka fingrarna
Länka fingrarna och rengör dem noggrant mellan dem.
6. Kupa fingrarna
Placera din högra hand över din vänstra och kupa fingrarna och lås dem i varandra. Gnid nu baksidan av handflatorna och byt sedan hand.
7. Rengör tummarna
Håll vänster tumme med höger hand och rotera. Upprepa på motsatt sida.
8. Skölj händerna
Gnid händerna med rent vatten tills tvålen har tagits bort.
9. Torka händerna noggrant
Torka händerna noggrant med en engångshandduk eller automatisk handtork. Om du använder en manuell kran, snarare än handsfree-kran, använd en engångshandduk för att stänga av kranen.

Även om handhygien alltid har varit avgörande har utbrottet av COVID-19 medfört ännu mer medvetenhet om vikten av stränga hälso- och säkerhetsrutiner – särskilt när det gäller livsmedel. När restaurangbranschen öppnat sina dörrar för allmänheten igen är det viktigt att göra en synlig insats för att visa din anläggnings ansträngningar för att skydda sina kunder och anställda; en handtvättaffisch är ett utmärkt ställe att börja.

”Tänk att du är utomhus och äter en banan och vill slänga skalet – med en papperskorg på rätt ställe uppmuntras vi till rätt aktion”