GreasePak är tillbaka i aktion på Antarktis

Halley forskningsstation är en toppmodern forskningsanläggning belägen i Antarktis. Det är en nyckeldel för forskningsstudier av akuta globala frågor om klimatet och här har GreasePak den viktiga rollen att se till att verksamheten inte avbryts av onödiga avloppsblockeringar av fett, olja och flott (FOF).

Halley VI är den prisbelönta, innovativa forskningsstationen i Antarktis. Den har en enorm internationell betydelse och är en del av ett globalt nätverk som ger tillförlitlig information om atmosfären och hur den förändras (det var i Halley som ozonhålet först upptäcktes 1985!). Så viktigt för studier av akuta globala problem att det viktigt att verksamheten samt driften på forskningsstationen är så friktionsfri som möjligt och att påverkbara avloppsblockeringar och liknande inte äventyrar en smidig drift av verksamheten. Särskilt när Halley har större problem att brottas med – den har tidigare behövt flyttat 23 km för att undvika att bli avskuren från isen av en klyfta!

Under högsommarsäsongen bor ett 70-tal personer på stationen, som alla behöver ha serverad mat. Det är kockens uppgift att laga en stor frukost, varm lunch och stor middag för alla: Det är GreasePaks jobb att hålla köksavloppen fria och fritt flödande utan blockeringar.

GreasePak är det mest kraftfulla och enda BBA-godkända (British Board of Agrément) biologiska fettnedbrytningssystemet på marknaden. Det förhindrar uppbyggnad av fetter, oljor och flott (FOF) i avloppssystem, vilket annars kan leda till stora problem med blockeringar.  GreasePak fungerar genom att använda en kraftfull bioenzymatisk vätska bestående av över 500 miljoner naturliga bakterier per gram för att permanent bryta ner FOF i oåterkalleliga enklare föreningar, vilket viktigast av allt inte kan förändras eller återfå fast form längre fram avloppet.

GreasePak har funnits på forskningsstationen Halley sedan 2013. Det valdes för Antarktis unika och bräckliga miljö inte bara för att det är mycket effektivt, men också för att det är helt naturligt och miljövänligt. Där andra fetthanteringssystem kan fånga upp fett, olja och flott (FOF) och skapa en obehaglig fristad för angrepp av skadedjur och dålig lukt, är GreasePak miljövänligt, problemfritt, lätt att rengöra och förhindrar faktiskt att avlopp luktar – perfekt när du är begränsad till en ”levande modul” med en genomsnittlig sommartemperatur på -10 °C.

Systemet med biovätskan är lätt att förvara och byta och själva enheten har få arbetsdelar, vilket gör GreasePak mycket enkelt att installera och använda. Ett inbyggt larmsystem påminner också operatörerna när de behöver byta biovätska, vilket leder till snabbt och effektivt underhåll. Personalen har väldigt lite att göra eller oroa sig för när GreasePak är på plats, vilket innebär att tiden kan ägnas åt mer angelägna frågor; klimatförändringar kanske? Med GreasePak kan du vara säker på att köksverksamheten kommer att fungera, och att det finns några risker för stopp i avloppenen.

Att minimera miljöpåverkan är viktigt för forskarna på Halley. Neil Coombes, marknadsdirektör på MODO-CKD kommenterar: Vi har skickat totalt fyra GreasePaks  till platsen i Antarktis. Det var det självklara valet av flera skäl, främst för att det är effektivt, lätt att installera och kräver mycket lite underhåll.  Viktigt är att GreasePaks  vätska är 100% naturlig och säker för miljön.”

GreasePak är ett pålitligt fetthanteringssystem som har visat sig vara effektivt på många platser. Den är otroligt mångsidig och kan skräddarsys för att passa en mängd olika platser. För det första kan dosnivån justeras och därmed anpassas för att uppfylla de specifika behoven och matlagningsstilen på en viss plats. Mechline och dess återförsäljare är alltid glada att tillhandahålla en rådgivningstjänst och hjälpa till att implementera rätt teknik, eller kombination av teknik, i kök, oavsett hur unika deras köksmiljöer än må vara.