Varför kommersiella desinfektionsmedel inte räcker för att förhindra korskontaminering

Hygien och säkerhet har alltid varit hörnstenar inom livsmedelsindustrin. Nu, mot bakgrund av coronapandemin, har behovet av ett stort förtroende för våra hälso- och säkerhetsåtgärder aldrig varit större. Från korrekt handtvätt till att vara mer medvetna om dem vi delar offentliga utrymmen med, har vi alla en roll att spela för att hålla varandra säkra. För de som arbetar i kök innebär detta att ta hand om sina kollegor och kunder genom att upprätthålla förstklassiga standarder inom smittskydd och livsmedelssäkerhet.

Även om är självklart att genomförandet av ytterligare hygienåtgärder är en prioritet just nu, kan detta vara ett enormt tryck för operatörerna. – särskilt när det gäller begränsningar av utrymmen, platser, öppertider och alla andra bekymmer som dominerar livsmedelssektorn just nu.

Kökspersonalen har strikta rengöringsscheman att följa, och många förlitar sig på användning av kommersiella desinfektionsmedel för att förhindra korskontaminering. Att hålla sig till den här typen av rutin är otroligt viktigt – men tänk om de produkter som används inte är så effektiva som du kanske tror?

Som operatör är det viktigt att veta att vanliga rumsrengörings- och desinfektionsförfaranden bara erbjuder en tillfällig lösning när det gäller att undvika korskontaminering och infektion i köksutrymmen. Här förklarar vi varför den här typen av produkter inte fungerar fullt ut – och utforskar hur införandet av luft- och ytsterilisering/rengöringsmedel kan komplettera dina rengöringstekniker.

Korskontaminering inom hotell- och restaurangbranschen

Det finns tre huvudtyper av  korskontaminering som lurar bakom kulisserna inom matservicebranschen. För det första, mat till mat, där tillsats av förorenade livsmedel till icke-förorenade livsmedel kan göra det möjligt för bakterier att sprida sig snabbt. Rå, underkokt eller felaktigt tvättad mat kan hysa stora mängder bakterier, såsom salmonella och E. coli – Och vi pratar inte bara om kött och skaldjur. Några av de livsmedlen med största riskerna att sprida bakterier tenderar också att vara bladgrönsaker, bönor, överblivet ris, opastöriserad mjölk, mjuka ostar, delikatessprodukter – och, naturligtvis, råa ägg. Rester som hålls i kylskåpet för länge kan också resultera i en plötslig ökning av bakterier.

För det andra kan bakterier som dessa också spridas från utrustning till mat och kan överleva under långa perioder på ytor, redskap, skärbrädor, lagringsbehållare och utrustning för livsmedelstillverkning.

Slutligen, och kanske mest oroande, har vi kontaminering mellan människor, där bakterier lätt kan överföras via människors händer, kroppar eller kläder. Detta kommer sannolikt att vara något som folk tänker mycket på i år.

Så, hur kan du förhindra korskontaminering? Att vara vaksam innebär mer utbildning kring livsmedelssäkerhet, noggrann rengöring av redskap och arbetsytor, och naturligtvis massor av handtvål! Det finns en anledning till att 2020/21 kommer att gå till historien som perioden då vi tvättar händerna som aldrig förr. Det överlägset mest effektiva sättet att minska risken för korskontaminering är att tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Att hålla köket och lokalerna rena är det enskilt bästa du kan göra för att undvika korskontaminering – men det är viktigt att veta att inte ens de bästa kommersiella desinfektionsmedel alltid räcker.

Varför enbart kommersiella desinfektionsmedel inte räcker för att förhindra korskontaminering

Om du skulle söka på en grossist för kommersiella desinfektionsmedel, skulle du vanligtvis upptäcka att de kategoriseras tillsammans med ”sanitisers”. (”Sanitizers” minskar antalet bakterier, medan desinfektionsmedel dödar de flesta av dem) Även om desinfektionsmedel är en viktig del av rengöringsprocessen kan de inte användas ensamma mellan städtillfällen. Varför? Det finns tre huvudsakliga skäl.

För det första tenderar vi att glömma att desinfektionsmedel är en tillfällig lösning. Bara för att dina ytor är säkra nu, betyder det inte att de är säkra om en timme. Mikroorganismer sprider infektioner, äventyrar hygienstandarder, får mat att förstöras, skapar stötande lukter och kan föröka sig snabbt – allt i en alarmerande takt! På bara åtta timmar kan en enda bakteriecell föröka sig till över 8 miljoner. Det är ingen överraskning att vi har svårt att hålla det i schack med traditionella rengöringsmetoder. Många företag använder kraftigt doftande produkter som, även om de luktar gott, bara maskerar lukter snarare än att neutralisera själva lukterna.

Industriella desinfektionsmedel och ”sanitisers” är nycklar i kampen mot bakterier. Rengöringsmedel rengör ytor och tar bort fett, men de dödar inte bakterier och virus. ”Sanitisers” minskar och döda specifika bakteriestammar till säkra nivåer och kan användas för att både rengöra och desinficera som en del av en tvåstegsprocess, först för att avlägsna smuts, mat och fett, och igen för att desinficera en synligt ren yta. Desinfektionsmedel ger en kraftfullare träff – igen, mot vissa typer av bakterier, och bör användas på en synligt ren yta. Även då är det viktigt att få tiderna rätt – lämna produkten på ytan under exakt den tid som anges i instruktionerna.

Slutligen, som med många lösningar, finns det alltid utrymme för mänskliga misstag när det gäller desinfektionsmedel. Det kan finnas områden som missas, produkter som torkas av för snabbt, felaktig utspädning eller något av en hel mängd andra problem. Under utspädning där personen använder för mycket rengöringsmedel och inte tillräckligt med vatten inte bara har ekonomiska konsekvenser, men kan också skada ytor och till och med äventyra säkerheten för den person som använder produkten. Å andra sidan, med för lite rengöringsmedel, eller för mycket spädning av medlet, kan göra din rengöringsprocess värdelös, utsätta dina besökare för smuts och bakterier och öka risken för korskontaminering.

En långsiktig lösning för att stödja nuvarande rengöringstekniker

På plats för att stödja nuvarande rengöringsprocedurer kompletterar ytsteriliserings-/saneringssystem standardpraxis, bekämpar luftburna virus, minimerar deras spridning och gör risken för korskontaminering så liten som möjligt. Detta bidrar till att minska smittorisken, öka färskheten hos färskvaror och skapa en hälsosammare och renare arbetsmiljö.

Genom att införa luft- och ytsterilisatorer i dina lokaler kan du förstärka effektiviteten i ditt normala rengöringsschema och uppnå betydligt högre hygienstandarder på svåråtkomliga ytor i dina kommersiella matförberedande områden.

Vår serie med luft- och ytsterilisatorer kallad HyGenikx använder en kombination av de mest effektiva luft- och ytsteriliseringsteknikerna som finns tillgängliga. De väggmonterade systemen arbetar tyst i bakgrunden och attackerar skadliga bakterier, svampar, flyktiga organiska föreningar, mögel och virus för att ge skydd dygnet runt. Läs mer om HyGenikx-sortimentet.